Vragen? Neem contact op!

 • Nederlands
 • English
 • Nederlands
 • English
 • Opleidingen en perspectieven – School voor Horeca en Facilitaire Dienstverlening

  Opleidingen en perspectieven – School voor Horeca en Facilitaire Dienstverlening

  Het onderwijs binnen de School voor Horeca en Facilitaire Dienstverlening is afwisselend en gericht op het beroep waarvoor je als student wordt opgeleid. Er wordt gewerkt in kleine groepen en er is veel individuele aandacht voor de studenten.

  Ons opleidingenaanbod bestaat uit vijf richtingen: Allround Hospitality, Facilitaire Dienstverlening, Fast Service, Keuken en Bediening.

  Onze opleidingen in vogelvlucht:

  Allround Hospitality

  Twijfel tussen een opleiding in de horeca of toerisme? Bij de opleiding Allround Hospitality (niveau 3 bol, 3jaar) maken studenten kennis met beide vakgebieden richting een echte allrounder.

  Facilitaire Dienstverlening

  Bij studenten die blij worden als alles soepel loopt en van afwisseling houden, past de opleiding Facilitair Medewerker (niveau 2 bol, 1 jaar) bij uitstek. Zij leveren ondersteuning bij vergaderservice, onderhoud, beveiliging en opslag en inkoop. Tijdens de opleiding krijgen de studenten tevens les in het ADO-stadion. Stage lopen ze bij een groot bedrijf, ministerie, vakantiepark of congrescentrum.

  Aanpakkers die gastvrij zijn en graag zelfstandig werken voelen zich thuis bij de veelzijdige opleiding tot Allround Facilitair Medewerker (niveau 3 bol, 2 jaar). De baan én de opleiding zijn lekker afwisselend, met onder meer logistiek, onderhoud, ontvangst, assisteren bij opbouw en afbreken van evenementen en veiligheid. Door van al deze terreinen de basis goed te beheersen, loopt dankzij hen alles op rolletjes.

  Studenten die houden van plannen, organiseren, samenwerken en aanpakken kunnen kiezen voor de afwisselende opleiding Facilitair Leidinggevende (niveau 4 bol, 3 jaar). Hier leren zij hoe anderen goed hun werk kunnen doen. En dat behelst nogal wat: alles over het goed gebruiken, schoonmaken/onderhouden van een gebouw. Maar ook over beveiliging, voorraad, catering en vergaderingen. En als toekomstige teamleider ontwikkelen ze ook hun personele en financiële skills.

  Opleidingen Keuken

  Voor studenten die op zoek zijn naar een creatieve, veelzijdige baan in de horeca is de opleiding Kok (niveau 2 bol/bbl, 2 jaar) een prima keuze. Als kok leren deze studenten allerlei kooktechnieken om gerechten te bereiden.

  In de opleiding Zelfstandig werkend kok (niveau 3 bol/bbl, 3 jaar) gaat het niet alleen om het bereiden van gerechten maar denken studenten ook mee over nieuwe gerechten en de menukaart. Ook maken zij planningen en begeleiden ze nieuwe medewerkers.

  Gedipomeerde Zelfstandig werkend koks die zich verder willen ontwikkelen in hun vakgebied, maken met de opleiding Gespecialiseerd kok (niveau 4 bbl, 2 jaar) een grote sprong vooruit. Zij zorgen voor de goede naam van het (top-)restaurant waar ze werken, want het is hun passie om van ieder gerecht iets heel bijzonders te maken. Er is veel lesstof over trends en ontwikkelingen en hoe je recepturen kunt vernieuwen. Ook leren zij hoe ze op een inspirerende manier medewerkers aansturen.

  Opleidingen Bediening

  Een Gastheer/-vrouw (niveau 2 bol/bbl, 2 jaar) is hét visitekaartje in de horeca. In het hotel of bijvoorbeeld een restaurant zorgt een gastheer/-vrouw ervoor dat gasten gastvrij worden ontvangen en bediend.

  Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw (niveau 3 bol/bbl, 3 jaar) serveren en adviseren de gasten, waardoor zij zich zeer welkom voelen. Zij zijn onder meer verantwoordelijk voor een ‘wijk’ of een aantal tafels in het restaurant en beheren de kassa.

  Studenten die ervan houden om de spin in het web te zijn in de horeca kunnen kiezen voor de opleiding Leidinggevende bediening (niveau 4 bol/bbl, 3 jaar). Zij zijn verantwoordelijk voor de kassa en sturen medewerkers aan. Ook zorgen zij voor een vlotte communicatie tussen de keuken en de bediening waardoor gasten graag terugkomen.

  Opleidingen Fast Service

  In de opleiding Medewerker Fast Service (niveau 2 bol/bbl, 1 jaar) leren studenten over de bediening in bijvoorbeeld een lunchroom of bedrijfsrestaurant de klanten en maken zij eenvoudige maaltijden klaar. Door hun snelle service en gastvrijheid komen de gasten graag terug.

  Eerste medewerkers Fast Service (niveau 3 bol/bbl, 2 jaar) zorgen ervoor dat de gasten het naar hun zin hebben. Zij sturen de medewerkers aan, steken ook zelf de handen uit de mouwen en overleggen over de voorraden. Een leuke opleiding voor een veelzijdige baan!

  De opleiding Manager/bedrijfsleider Fast Service (niveau 4 bbl, 3 jaar) wordt in samenwerking met HMS Host op de werkvloer verzorgd.

  In ons uitgebreide aanbod aan opleidingen is er veel aandacht voor praktijkgericht onderwijs. We beschikken daarvoor over prachtige restaurants en uitstekend geoutilleerde instructielokalen in ons leerwerkbedrijf aan de Koningin Marialaan. Naast deze faciliteiten heeft ons team goed opgeleide docenten met veel horeca-ervaring; een aantal van hen is nog altijd werkzaam in de sector. Mede dank zij deze korte lijnen naar het bedrijfsleven is de School voor Horeca en Facilitaire Dienstverlening een plek bij uitstek om een opleiding in deze bruisende sector te volgen. De studenten ervaren al vroeg in hun opleiding de praktijk, want al na vier weken gaan zij twee dagen per week op stage. De workshops die in samenwerking met het horeca-bedrijfsleven op school worden gegeven versterken onze samenwerking.

  Sinds schooljaar 2021-2022 worden er ook praktijklessen verzorgd voor studenten die het BBL-traject volgen.

  De opleidingen Facilitaire Dienstverlening zijn breed van opzet, waardoor de kans op werk groot is. Ook is een goede doorstroom mogelijk naar hogere opleidingsniveaus, veel op niveau 4 afgestudeerde studenten stromen door naar het HBO. Voor een totaaloverzicht van onze opleidingen, kijk hieronder op de pagina

  Onze theorielessen zijn zoveel als mogelijk gekoppeld aan het beroep. Twee keer per studiejaar is er een themaweek, in de herfst en het voorjaar.

  Dank zij de kleinschalige opzet van het schoolgebouw van de School voor Horeca en Facilitaire Dienstverlening raak je als student niet verloren in de anonimiteit: we kennen onze studenten en de studenten kennen ons. Dit maakt goede, individuele en professionele begeleiding bij het leren in het gebouw mogelijk. Ook is er gedegen hulp bij het zoeken naar een stage- of werkplek.