Vragen? Neem contact op!

 • Nederlands
 • English
 • Nederlands
 • English
 • Architect Marieke van Schaaijk: Een kijkje in de keuken

  Architect Marieke van Schaaijk: Een kijkje in de keuken

  Namens architectenbureau Fokkema en partners is Marieke van Schaaijk als hoofdarchitect verantwoordelijk voor het nieuwe ontwerp van de Koningin Marialaan. Hierover laat zij het volgende weten: “De uitdaging voor ons was om er veel meer sfeer en beleving in te brengen die past bij eigentijdse horeca uitstraling. We hebben daarnaast ook veel meer licht in het gebouw gebracht en zicht op de studenten. De uitspraak “een kijkje in de keuken” ging hier dus zeker ook op, overal kan je zien hoe de studenten werken, zelfs vanaf de tafels. De show kitchen is daar natuurlijk een heel duidelijk voorbeeld van, maar ook in het restaurant “Classique” kunnen de gasten zien wat er in de keukens gebeurt. Toen ik er voor de eerste keer was, trof ik een wat donkere sombere ruimte aan. Nu hebben we met behulp van dakramen een veel lichtere sfeer gecreëerd die ook beter past bij een onderwijsinstelling, wat het natuurlijk in de eerste plaats ook is.”

  Bij het maken van het ontwerp is er ook gesproken met docenten en zo kon er met hun wensen zoveel mogelijk rekening worden gehouden. Zo ontstond er een centrale ruimte met daaromheen verschillende horecabedrijven, allemaal met hun eigen uitstraling en toch binnen één concept.

  Architectenbureau Fokkema & Partners was ook betrokken bij de renovatie van de gebouwen aan de Helenastraat 10 en 15 en ook bij andere grote onderwijsinstellingen als de TU Delft, Hogeschool Inholland, de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. Van Schaaijk zegt daarover: “Dat is voor ons inderdaad geen onbekend terrein en we hebben ook ontwerpen gemaakt voor horecabedrijven, maar het bijzondere van de Koningin Marialaan is dat het hier gaat om een combinatie van beide, dat maakt het toch wel uniek.”